30 oktober 2023

    De belangrijkste padel regels: dit moet je zeker weten

    Is de tijd eindelijk gekomen dat je hebt besloten om de padelbaan meer te bezoeken? Een geweldige keuze waar je zeker geen spijt van gaat krijgen. Padel is een super leuke sport en hoewel je er waarschijnlijk al veel over hebt gehoord, is deze sport echt niet overhyped. Het is gewoon een leuke manier om te bewegen en lekker quality time te spenderen met vrienden of familie. Maar als je dan toch eindelijk besloten hebt om die padelbaan op te gaan, wil je natuurlijk wel een beetje weten waar je aan begint. Je wilt het spel niet bederven voor je medespelers dus besluit je je alvast wat te gaan verdiepen in de sport. Maar om bij het begin te beginnen moet je natuurlijk eerst even de padel regels onder de knie krijgen. En als je weleens een wedstrijd hebt gezien lijkt het misschien heel complex, maar dat valt reuze mee. Jij kunt dat makkelijk aan hoor! Laten we er maar gelijk induiken, zodat jij optimaal kunt genieten van deze geweldige sport.

    De belangrijkste padel regels

    Ten eerste de padelbaan. Je dacht misschien dat padel de modieuze neef was van tennissen, maar als je de baan opstapt zie je al direct een groot verschil. De wanden of hekken om de padelbaan. Dit roept gelijk de vraag op: waar dienen die wanden voor? En mag je het hek raken met padel? En ja, die wanden worden inderdaad gebruikt in het spel. Je mag de bal via de wand naar de tegenpartij spelen, om het extra spannend en lastig te maken. Belangrijk is wel dat wanneer je dit doet, bal maar één keer de grond mag raken. De glaswand mag je altijd gebruiken, maar let op: De bal mag nooit direct tegen de achter - of zijglaswand komen, ook niet direct tegen het hek. Hiervoor moet de bal (in het spel!) eerst op de grond van je tegenspelers gestuit hebben. Het kan alleen nog best lastig zijn om toe te passen. Je moet immer spelen met de juiste kracht om het lastig te maken voor de tegenstander zodat je hen lekker met de wanden en het haak laat spelen. Je speelt een potje padel als dubbelspel. Er staan dan twee spelers aan elke kant van het net. Iedere speler heeft in principe zijn eigen vak/kant, maar je mag wel in het vak van de ander komen tijdens het potje. De vakken zijn met name voor het serveren van belang. De eerste stap in het starten van een potje is het serveren. Bij padel gebeurt het serveren altijd onderhands. De bal moet je eerst op de grond (achter je servicelijn spelen) en diagonaal overgespeeld worden. Je mag dus niet serveren naar de persoon die recht tegenover je staat. Na het stuiten van de bal aan de overkant, mag hij wel tegen de glaswand komen, maar niet tegen het hek. Komt hij tegen het hek, sla je hem uit of in het net, dan is het een tweede service.

    Hoe speel je een potje padel?

    Daar ga je dan: in je beste sportoutfit op de fiets naar de padelbaan. Je zit vol goede moed en hebt zin in een uitdagend potje padel. Ten eerste: super goed dat je een nieuwe sport probeert. Dit is al een hele stap en daar moet je al heel trots op zijn. Als je daar dan staat begint het potje met een service die we net geleerd hebben. Vanaf dat moment begint het potje officieel. Je krijgt een punt als de tegenpartij de bal niet terugslaat, de bal in het net gaat, of als ze bal uit slaan. Je krijgt ook een punt als de tegenstander een fout maakt of als ze jouw service niet goed retourneren. De puntentelling van padel gaat van 15 naar 30 naar 40 en dan volgt game. Zie de regels en puntentelling van padel (linken naar artikel over regels padel op fittery.com) om het scoreverloop helemaal onder de knie te krijgen. Veel plezier en succes!

    Hulp nodig met padel?

    Er komt heel wat nieuwe informatie op je af als je een nieuwe sport wil starten. Dit kan nogal intimiderend zijn en voor sommige mensen is dit zelfs een reden om niet te beginnen met een nieuwe sport. Erg zonde natuurlijk, want misschien haal je hier wel een ontzettend leuke, nieuwe hobby uit. En werken aan je gezondheid is natuurlijk altijd een goed idee. Soms kan het handig zijn om eerst met een trainer aan de slag te gaan. Bij Fittery kun je een trainer kiezen uit een breed aanbod. Dan kun je zelf bepalen welke trainer bij jouw past om je skills te verbeteren. Je kunt kiezen uit trainers voor allerlei verschillende sporten en je kunt ook zelf je diensten aanbieden als trainer. Supersimpel, dus geen enkele reden om niet aan de slag te gaan met padel! Boek nu eenvoudig je padelles!

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    Aroma Yin (English)
    YogaZenter, Derde Oosterparkstraat, Amsterdam
    Carolina YogaZenter
    Nog 1 plek
    Early Birds
    Dichtbij Europaplein 16, 1078 GZ Amsterdam, Nederland
    Muriël Latumaelissa Zelfstandige trainer
    5 plekken vrij
    Bootcamp 45
    Reinaert de Vosstraat 33
    Ewout Steenhoff Zelfstandige trainer
    De laatste 3 plekken
    Personal training
    Zeeburgerpad 94, Amsterdam, Netherlands
    Edit Horvath Zelfstandige trainer
    Nog 1 plek
    Fit with Fire - Power
    Dichtbij Leeuwarderweg 84, 1022 BP Amsterdam, Nederland
    Mike Fire Zelfstandige trainer
    7 plekken vrij
    Bootcamp 45
    Reinaert de Vosstraat 33
    Ewout Steenhoff Zelfstandige trainer
    De laatste 3 plekken