30 oktober 2023

    Wat is het verschil tussen boksen en kickboksen?

    Als je overweegt om een vechtsport te gaan doen, word je overspoeld met mogelijkheden. Er zijn zoveel verschillende vechtsporten, dat het nogal lastig wordt om te kiezen. En als je rondvraagt zegt iedereen dat zijn vechtsport het beste is. Dat is natuurlijk niet de meest betrouwbare informatie. Je wilt leren om jezelf te verdedigen en je wilt lekker actief bezig zijn, maar het is al een topsport om überhaupt een vechtsport uit te zoeken. Je hebt je research gedaan en je denkt dat boksen een goede match is voor jou.
    Het is actief, je leert om jezelf te verdedigen en beschermen en je hebt een leuke club gevonden in de buurt. Maar dan moet je nog gaan kiezen tussen boksen en kickboksen. Heel lastig, want je weet niet wat nou precies de verschillen tussen boksen en kickboksen zijn. Geen zorgen, na het lezen van deze blog kan jij de verschillen tussen boksen en kickboksen zo herkennen. En wellicht ben je dan al een stapje dichter bij het kiezen van de perfecte vechtsport.

    Kickboksen: boksen met een kick

    De naam verraadt het misschien al een beetje. Bij kickboksen mag je trappen en bij boksen niet. Bij boksen maak je enkel gebruik van je vuisten. Je mag met je handen stoten geven naar het lichaam en naar het hoofd. Bij kickboksen mag je deze stoten ook geven, maar daar komt nog iets extra’s bij. Je mag namelijk ook je benen gebruiken om aan te vallen. Je kan dus je voeten en je scheenbeen inzetten om je tegenstander aan te vallen.
    En dit maakt heel veel meer mogelijk. Kickboksen wordt daarom gezien als een stuk dynamischer dan boksen. Bij kickboksen horen een aantal verschillende soorten trappen zoals de lowkick, de midkick en de highkick. Met de lowkick richt je op de buitenkant van het dijbeen. De midkick is gericht ter hoogte van de zij en de highkick is gericht op het hoofd. Daarnaast kun je ook nog je knieën gebruiken.

    De techniek van het boksen versus kickboksen

    Bij kickboksen ligt de focus qua techniek met name op het trappen en het voetenwerk. Het gaat om het vinden van een goede balans bij het trappen en het snel kunnen anticiperen op kansen die je ziet met de juiste trap. Bij boksen is de aandacht meer gericht op het verdedigen van aanvallen van de tegenstander en dit vervolgens (hopelijk) ook omkeren. Ook de precisie waarmee je zelf stoot is belangrijk bij het boksen. En de snelheid van je aanvallen mag natuurlijk ook niet vergeten worden.
    Bij boksen is er ook minder afstand tussen de vechters. Je hebt immers minder ruimte nodig voor een stoot dan voor een trap. Bij kickboksen zie je meer afstand tussen de vechters, omdat je voor een goede trap nou eenmaal die ruimte nodig hebt om je been in de lucht te slingeren.

    De uitrusting van de bokser en de kickbokser

    De uitrusting is ook een van de verschillen tussen boksen en kickboksen. Omdat je bij kickboksen ook je benen gebruikt, moet je deze natuurlijk ook beschermen. Het grootste verschil zit ‘m in de scheenbeschermers. Deze heb jij bij het boksen niet nodig, je benen mogen niet gebruikt worden dus deze hoeven ook niet beschermd te worden. Verder komt de uitrusting grotendeels overeen. Alleen bestaan er ook verschillende soorten handschoenen voor het boksen en het kickboksen. Verder heb je een mondbeschermer nodig en in sommige situaties wordt er ook hoofdbescherming gebruikt tijdens het sparren.

    Wat is het leukste om te doen: boksen of kickboksen?

    Zoals je hebt gelezen zijn er best wel wat verschillen tussen boksen en kickboksen. Natuurlijk kun je niet zo even zeggen wat het leukste is, want dat verschilt natuurlijk enorm per persoon. Boksen was lange tijd het meest populair en het is eigenlijk de meest pure vorm. Kickboksen is iets veelzijdiger dan boksen en kan wat spectaculairder overkomen. Als je echt geen keuze kunt maken, kun je altijd voor beide sporten een proeflesje plannen en dan een weloverwogen besluit nemen. Dan weet je het echt zeker.

    Vind de perfecte trainer bij Fittery

    Welke sport je ook kiest, zorg dat je met een professionele trainer aan de slag gaat. Bij vechtsporten is veiligheid van groot belang en daarom wil je er echt een goede trainer bij hebben. Neem eens een kijkje bij Fittery! Hier kun je heel makkelijk trainers kiezen voor allerlei verschillende sporten, zoals boksen en kickboksen. Zo kun jij op de juiste manier experimenteren met verschillende sporten en dat met een professionele en betrouwbare trainer erbij. Meld je aan voor een training met een professionele trainer en je weet zeker dat je een goed beeld krijgt van de sport.

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    Bootcamp
    Meeuwenlaan 331
    Terry Bonapart Fitmundo
    7 plekken vrij
    Boks HIIT training.
    Kastanjeplein 60, 1092 LA Amsterdam, Nederland
    Adilson dos Santos Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij
    Kickboks Zaktraining
    Marcantilaan 497, Amsterdam, Nederland
    Mourad Tijarti Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij
    Hatha Yoga
    YogaZenter, Derde Oosterparkstraat, Amsterdam
    Tiffany Groot YogaZenter
    De laatste 2 plekken