18 januari 2024

    Hardloop checklist: zo zorg je dat je ready bent voor een hardloopsessie

    Wat is er fijner dan op een vrije avond of lekker vroeg in de ochtend je hardloopspullen te pakken en even alle stress eruit te rennen? Even je hoofd leegmaken en al je energie kwijt kunnen. Dat voldane gevoel na een rondje hardlopen is met niets te vergelijken en ook nog eens goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Het maakt niet uit of je een beginner bent of een gevorderd, een goede voorbereiding is erg belangrijk. Een goed begin is immers het halve werk. In deze blog vind je een handige checklist voor alle items die je nodig hebt voor een succesvolle hardloopsessie.

    De juiste hardloopschoenen: goed voor je gewrichten en tegen vervelende blessures

    Als je wil hardlopen, zijn goede hardloopschoenen een absolute must. Hardlopen is goed voor je lichaam, met de juiste schoenen natuurlijk. Hardlopen op slechte schoenen kan dan ook erg slecht zijn voor je gewrichten. Hardloopschoenen geven steun en dempen. Bij iedere stap vangen jouw gewrichten je gewicht op. Met goede hardloopschoenen kun je het risico op blessures voorkomen. Hardloopschoenen lopen vaak wat omhoog bij de tenen, op deze manier rol je met je voet in een vloeiende beweging en ren je niet platvoets.

    Kleding voor elke temperatuur van hete zomers tot koude winters: reguleer je lichaamstemperatuur

    Aangezien je meestal buiten gaat hardlopen heb je uiteraard goede kleding nodig voor alle temperaturen. In de zomer wil je kleding zodat je lekker koel kunt sporten. Als je in de winter de kou moet trotseren om lekker te gaan hardlopen, moet je kleding hebben die je temperatuur kan reguleren. Kleding aangepast op de temperatuur zorgt ervoor dat je fijn kunt trainen en dat je niet onplezierig met je sessie bezig bent. Natuurlijk zorgt goede kleding ook dat je comfortabel bent tijdens het sporten. Kies kleding die lekker zit en je voldoende bewegingsvrijheid geeft, je wilt natuurlijk wel lekker vrij kunnen bewegen. Een fijne legging en goede sportsokken horen zeker bij je outfit. Voor de dames is een goede sport-bh ook een must. Kies een shirt dat gemaakt is om te sporten, zodat je zweet goed afgevoerd kan worden.

    Drink genoeg water tijdens, voor en na het hardlopen

    Tijdens het hardlopen raak je heel wat vocht kwijt door het zweten. Daarom is het heel belangrijk om voor, tijdens en na het hardlopen genoeg water te drinken. Voor langere afstanden is het handig om water mee te nemen. Je kunt een bidon meenemen, maar je hebt bijvoorbeeld ook fijne rugzakken waar een waterzak in kan. Dan heb je je handen vrij tijdens het rennen. Door goed te drinken, zowel voor als na de training, zorg je dat je langer vol kunt houden zonder vermoeidheid en het helpt ook bij het voorkomen van spierkrampen.

    Rekken en strekken: een goede opwarming voor gezonde spieren

    Voordat je je volledig in de hardlooptraining stort, is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Je moet de spieren voorbereiden op de training die komen gaat. Begin met stretchen en bouw het tempo geleidelijk op. Doe wat rekoefeningen voordat je gaat hardlopen, dit vermindert het risico op blessures omdat je spieren dan wat opgewarmd zijn. Bovendien kun je ook nog eens je flexibiliteit verhogen. Ook na het hardlopen moet je een momentje nemen om af te koelen. Ga van hardlopen over naar wandelen en doe ook nog wat dynamische rekoefeningen voordat je stopt met trainen. In hardlooptraining kun je meer ontdekken!

    Hardlopen in Amsterdam? boek eenvoudig een trainingssessie bij Fittery

    Hardlopen is een geweldige sport, goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Beginnen met hardlopen is een geweldige keuze. Hardlopen is een discipline op zich en hier hoort een goede strategie bij. Als je zelf nog een beginner bent, kan het heel handig zijn om een sessie te boeken bij een trainer gespecialiseerd in hardlopen. Bij Fittery heb je een mooi aanbod van trainers in Amsterdam die gespecialiseerd zijn in hardlopen. Boek snel je training en begin!

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    Bootcamp Light Westerpark
    Dichtbij Klönneplein 10, 1014 DD Amsterdam, Netherlands
    Miou Notermans Zelfstandige trainer
    16 plekken vrij
    Outside Bootcamp
    Prins Bernhardlaan 2
    Samuel van Gelder Limitless Fit
    10 plekken vrij
    HIIT Bootcamp
    Strandzuid, Europaplein, Amsterdam
    Tommy Owens Zelfstandige trainer
    10 plekken vrij
    Yin Yoga
    YogaZenter, Derde Oosterparkstraat, Amsterdam
    Billie Herzer YogaZenter
    Nog 1 plek
    Boks HIIT training.
    Kastanjeplein 60, 1092 LA Amsterdam, Nederland
    Adilson dos Santos Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij