18 januari 2024

    Interval en duurlooptraining: wat is het verschil tussen deze hardlooptrainingen?

    Hardlopen is eigenlijk de ideale vorm van lichaamsbeweging: toegankelijk en toch kan het heel afwisselend zijn. Je kunt een hardlooptraining namelijk helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Natuurlijk kun je op verschillende plekken gaan hardlopen, maar je kunt ook de manier van trainen aanpassen. Er zijn twee vormen van hardlooptrainingen die beide populair zijn en die enorm veel voordelen bieden. Natuurlijk zijn beide trainingen uiteindelijk gericht op het verbeteren van je uithoudingsvermogen en conditie, maar toch zitten er belangrijke verschillen tussen deze manieren van trainen. Welke vormen van training dat zijn? Interval en duurlooptraining. In deze blog worden allebei deze trainingen eens onder de loep genomen zodat jij kan beslissen welke manier van trainen het beste is voor jou.

    Intervaltraining: kort vlammen en even rusten

    Intervaltraining is, zoals de naam al aangeeft, een trainingsmethode waarbij je afwisselt tussen hoge intensiteit en rustige herstelperiodes. Deze training is ontworpen om je hartslag te verhogen en vervolgens weer te laten dalen. Je lichaam raakt op den duur gewend aan de wisselende intensiteit van het hardlopen. Een intervaltraining bestaat meestal uit sprints van 30 seconden gevolgd door hardlopen in een rustig tempo of wandelen van 1 tot 2 minuten. Deze cyclus herhaalt zich dan gedurende de hele training. Een interval is afhankelijk van je conditie en je ervaring met hardlopen.

    Wat zijn dan de voordelen van intervaltraining?

    Intervaltraining is goed omdat je meer calorieën verbrandt in een kortere tijd. Daarnaast stimuleert intervaltraining ook de naverbranding, wat betekent dat je ook na het sporten nog extra calorieën blijft verbranden. Dat is zeker mooi meegenomen, want zo blijf je calorieën verbranden wanneer je alweer thuis op de bank ligt. Ideaal!

    Duurlooptraining: slow and steady wins the race

    Waar intervaltraining een kort moment van explosieve inspanning vraagt gevolgd door een moment rust, is duurlooptraining een langdurige en continue inspanning. Hierbij gaat het om hardlopen voor lange afstanden. Je houdt voor een langere tijd een constante intensiteit vast. Deze training is heel goed om toe te passen als je gaat trainen voor een marathon of een andere duurloop. Bij zo’n training wordt er veel aandacht besteed aan de ademhaling en techniek. Dit is allemaal belangrijk om aan te werken als je een langere afstand wil lopen.

    Waarom zou je duurlooptraining doen?

    Duurlooptraining heeft óók veel voordelen. Het verbeteren van je uithoudingsvermogen is hier een van. Door consistent dit soort trainingen te doen, zul je merken dat de afstanden je steeds makkelijker afgaan. Je kunt je grenzen blijven verleggen en dat motiveert als geen ander. Daarnaast zorgt het ook voor een betere zuurstofopname en leer je hoe je goed moet ademhalen tijdens een training. Ten slotte is het ook erg goed voor de mentale ontwikkeling. Hardlopen is een mentaal proces en dit kun je ontwikkelen met duurlooptraining.

    Trainingen combineren voor een optimaal resultaat

    Je kunt ook kiezen voor een combinatie van beide, dan kun je uit eigen ervaring kiezen wat je het leukste vindt. Je kunt immers nooit te fit en gezond zijn, toch? Als je echt wil hardlopen is het daarom ook belangrijk om te werken met een gekwalificeerde personal trainer. Deze kun je heel makkelijk vinden bij Fittery. Hier heb je gigantisch veel keuze uit personal trainers bij jou in Amsterdam. Je kunt dan een personal trainer kiezen die gespecialiseerd is in hardlopen en die tijd heeft op een moment dat jou uitkomt. Hoe makkelijk wil je het hebben?

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    HIIT Bootcamp
    Kinderbadje, Vondelpark, Amsterdam
    Tommy Owens Zelfstandige trainer
    10 plekken vrij
    Kickboks Zaktraining
    Marcantilaan 497, Amsterdam, Nederland
    Mourad Tijarti Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij
    Bootcamp
    's-Gravesandestraat 55, 1092 AA Amsterdam
    Giovanni Meynaar Fitmundo
    7 plekken vrij
    Outside Bootcamp
    Prins Bernhardlaan 2
    Samuel van Gelder Limitless Fit
    10 plekken vrij
    BBB
    Reinaert de Vosstraat 33
    Ewout Steenhoff Zelfstandige trainer
    De laatste 3 plekken