19 januari 2024

    Yoga-oefening: dit zijn de meest voorkomende oefeningen in lessen

    Yoga bestaat al eeuwenlang. Het is een ‘alles omvattende levenswetenschap’ die vele duizenden jaren is ontstaan in India. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling van lichaam en geest. De effectiviteit van yoga is dan ook al lang bewezen. Als je begint met yoga komt er heel veel informatie op je af over de verschillende soorten yoga en de yoga-oefeningen die er zijn. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, want er zijn zoveel verschillende oefeningen die je kunt doen dat geen enkele les hetzelfde hoeft te zijn. Yoga is een praktijk waar je boeken over vol kunt schrijven, maar in dit artikel duiken we even wat dieper in de meest voorkomende oefeningen in de yogalessen. Zo weet jij al een beetje wat je kunt verwachten als je pas begint met yoga. Daarbij geven we je ook wat handige tips qua voorbereiding.

    Goed beslagen ten ijs komen: bereid je voor op je eerste yogales

    Lets nieuws proberen is altijd leuk: de gezonde spanning die je voelt en de voldoening van het leren van een nieuwe vaardigheid. Het is heerlijk! En het voelt nog beter als je al goed voorbereid naar de eerste les kunt komen. Yoga is een praktijk die niet alleen gericht is op je lichaam, maar ook op je geest. Tijdens de les wordt er daarom ook veel aandacht besteed aan je mentale gezondheid. Voor je eerste les is het belangrijk om lekker ontspannen naar de les te gaan. Laat je verwachtingen los, trek een comfortabele outfit aan en laat je leiden door een professionele trainer. Deze trainer neemt je in de les mee door allerlei yoga posities die ieder een eigen functionaliteit heeft voor geest of een specifieke spiergroep. We nemen enkele veelvoorkomende poses met je door, zodat je al wat weet wat je kan verwachten.

    De child pose of balasana

    De child pose is vaak de eerste oefening van de yogales. Het is een rustgevende houding. Adem rustig in en ga op je knieën zitten. Dan buig je rustig voorover en strek je je armen voor je uit. Je zet je voorhoofd rustig op de mat. Het fijne aan de child pose is dat je heupen rustig geopend worden, wat je lichaam perfect voorbereid op de andere oefeningen in de les. Het is een goede stretchoefening voor de spieren in je lichaam.

    De downward-facing dog

    De downward-facing dog is een klassieke yogahouding die je beslist gaat tegenkomen in je yogalessen. Deze oefening is perfect als je wilt werken aan je kracht en je flexibiliteit. Zet je handen stevig op de mat, til je heupen omhoog en strek je benen. Probeer om je hielen naar de grond te brengen. Je lichaam is nu in een omgekeerde ‘V’. Het is een pittige, dus geen zorgen als het niet meteen lukt. Met de tijd wordt dit steeds makkelijker.

    De tree pose

    Met de tree pose kun je je balans eens goed op de proef stellen. Je gaat op een been staan en je zet je voetzool tegen de binnenkant van het andere been. Je handen breng je voor je hart. Deze oefening verbetert de concentratie, stabiliteit en versterkt je beenspieren. Een geweldige oefening om te doen en na een paar keer oefenen zie je je gegarandeerd al veel vooruitgang.

    De mountain pose (tadasana)

    De mountain pose is een geweldige basispositie voor het verbeteren van je houding, het versterken van je beenspieren en het verbeteren van je stabiliteit. Je gaat rechtop staan met je voeten bij elkaar en je armen langs je lichaam met open handpalmen. Probeer rechtop te blijven staan en diep in en uit te ademen. Simpel, maar erg gecontroleerd en rustgevend.

    Boek je yogales in Amsterdam via Fittery

    Heb je altijd al eens yoga willen proberen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk eens bij ons aanbod Fittery. Ga op zoek naar een yogales die bij je past. In de tussentijd kan je al aan de slag met de eerste yogaposes, dan hoef je daar al niet meer naar om te kijken.

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    HIIT Bootcamp
    Kinderbadje, Vondelpark, Amsterdam
    Tommy Owens Zelfstandige trainer
    10 plekken vrij
    Kickboks Zaktraining
    Marcantilaan 497, Amsterdam, Nederland
    Mourad Tijarti Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij
    Bootcamp
    's-Gravesandestraat 55, 1092 AA Amsterdam
    Giovanni Meynaar Fitmundo
    7 plekken vrij
    Outside Bootcamp
    Prins Bernhardlaan 2
    Samuel van Gelder Limitless Fit
    10 plekken vrij
    BBB
    Reinaert de Vosstraat 33
    Ewout Steenhoff Zelfstandige trainer
    De laatste 3 plekken