30 oktober 2023

    Hoe begin je met HIIT (High Intensity Interval Training)?

    Je hebt de term HIIT vast weleens gehoord. Misschien riep het wat vragen op en was je nieuwsgierig of misschien dacht je: dit is helemaal niks voor mij. Hoe dan ook ben je nu misschien toch wel een beetje geïnteresseerd in deze vorm van trainen. En terecht ook, want een HIIT, ook wel een High Intensity Interval Training, is leuk, intensief en heel effectief voor het verbeteren van je conditie en je algehele gezondheid. Als je je nog aan het oriënteren in deze vorm van training, zoek je misschien naar een HIIT voor beginners. En geen zorgen, deze bestaan er in overvloed, want het is een type training die ook vaak wordt toegepast bij bootcamp en vechtsporten. Je kan ook zoeken naar een personal trainer om je te helpen met de start. Soms is het fijner om 1-op-1 begeleiding te krijgen van een expert. Zeker als je nog niet ervaren bent met sporten en gaandeweg meer wilt leren en proberen.

    Wat heb je nodig voor HIIT?

    Een voordeel aan HIIT is dat je niet heel veel speciale apparatuur nodig hebt. Een HIIT is ontworpen om zeer effectief te zijn met zo min mogelijk spullen. Super handig als je een HIIT voor beginners wil volgen, hoef je dus niet eerst allemaal spullen aan te schaffen. Je kan gewoon beginnen. Dat is alweer een obstakel minder. Er zijn wel een aantal dingen die je kan gebruiken tijdens je training, maar dit zijn echt geen gekke dingen en grote kans dat je een gedeelte hiervan al ergens hebt. Als dat niet zo is, is er vast wel iemand van wie je iets kan lenen. Ten eerste moet je denken aan comfortabele kleding die ademend is en je voldoende bewegingsvrijheid geeft. Zorg ook voor goede, ondersteunende sportschoenen. Een waterfles is ook zeker een must. Je moet iets binnenkrijgen om al dat zweet bij te vullen!

    Zoek een HIIT les voor beginners

    De eerste tip is al gegeven: zoek naar een HIIT voor beginners. Het is een stuk makkelijker om te beginnen met training als je samen gaat trainen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Dan kunnen jullie elkaar motiveren en elkaar samen door de zwaardere momenten van de training slepen. Dit geeft ook vaak een comfortabel gevoel. Als je al gelijk met de professionals in een zaal staat, kun je je onzeker voelen en dan denk je misschien dat je niet goed genoeg bent. Dat willen we niet hebben, want het is al een topprestatie dat je een nieuwe sport gaat proberen. Het is belangrijk om samen te werken met een expert. Een professionele trainer die je kan helpen als het even complex wordt en je adviezen kan geven over dingen zoals techniek en beweging. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met training dan is een personal trainer misschien de beste keuze. Zo weet je zeker dat je het gelijk vanaf het begin goed doet. Het is makkelijker om het gelijk goed aan te leren, dan om het later weer af te leren.

    Bereid jezelf goed voor en luister naar je lichaam

    Als je naar je eerste HIIT training gaat, kan dat best wel een beetje spannend zijn. Je weet niet zo goed wat je moet verwachten en je hoopt dat je het allemaal aankan. Ten eerste is het belangrijk om goed op te warmen. Zo voorkom je blessures en kun je langzaam wennen aan het bewegen. Nog belangrijker is om te luisteren naar je lichaam. Meet je niet aan anderen, maar kijk naar wat jij kan. Als je denkt dat het niet meer gaat, stop dan. Maar zoek wel naar een goede uitdaging. Zorg vooral dat je het leuk vindt, je kunt beter rustig beginnen en genieten van de training, dan jezelf pushen en nooit meer terug willen komen.

    Ga aan de slag met een professionele trainer van Fittery

    Het is belangrijk om samen te werken met een expert. Een professionele trainer die je kan helpen als het even complex wordt en je adviezen kan geven over aspecten als techniek en beweging. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met training, dan is een personal trainer misschien de beste keuze. Zo weet je zeker dat je het gelijk vanaf het begin goed doet. Het is makkelijker om het gelijk goed aan te leren, dan om het later weer af te leren. En waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

    Bij Fittery kun je zelf een trainer kiezen uit een breed en gevarieerd aanbod. Trainers kunnen op dit platform zelf hun diensten aanbieden, waar jij dan kan kijken welke trainer past bij jouw niveau. Super simpel! Dit is dus ideaal en heel laagdrempelig als je een nieuwe sport wil proberen. Aanmelden voor lessen doe je gemakkelijk online via Fittery.

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    Boxing Bootcamp
    Kinderbadje, Vondelpark, Amsterdam
    Tommy Owens Zelfstandige trainer
    9 plekken vrij
    Aroma Yin (English)
    YogaZenter, Derde Oosterparkstraat, Amsterdam
    Carolina YogaZenter
    Nog 1 plek
    Early Birds
    Dichtbij Europaplein 16, 1078 GZ Amsterdam, Nederland
    Muriël Latumaelissa Zelfstandige trainer
    5 plekken vrij
    Bootcamp 45
    Reinaert de Vosstraat 33
    Ewout Steenhoff Zelfstandige trainer
    De laatste 3 plekken
    Personal training
    Zeeburgerpad 94, Amsterdam, Netherlands
    Edit Horvath Zelfstandige trainer
    Nog 1 plek
    Fit with Fire - Power
    Dichtbij Leeuwarderweg 84, 1022 BP Amsterdam, Nederland
    Mike Fire Zelfstandige trainer
    7 plekken vrij