30 oktober 2023

    Hoe ziet een bootcamp training eruit?

    Een bootcamp training is een leuke en uitdagende vorm van trainen. Meestal wordt een bootcamp gedaan met een groep, wat zorgt voor extra motivatie en gezelligheid. Wat een bootcamp zo leuk maakt, is de variatie in de training. Vaak wordt er gebruikgemaakt van verschillende bootcamp spelvormen. Bij de meeste bootcamps wordt er gewerkt met een goede verhouding tussen cardio en krachttraining. Het is dus de perfecte manier van trainen als je je uithoudingsvermogen eens op de proef wilt stellen, maar ook wil werken aan je spiergroei. Een bootcamp training heeft best wel een reputatie. Voordat je begint, heb je al oordelen over hoe intens het gaat worden en misschien ga je dan wel twijfelen of je zo’n training wel aankan. En hoewel reviews vaak een waardevolle input zijn voor het beoordelen van een training, is ieder mens anders en wat voor je buurvrouw slopend is, is voor jou misschien hartstikke makkelijk. Laat je dus zeker niet uit het veld slaan door de meningen van anderen en waag eens een poging. Doe het gewoon op je eigen tempo en luister naar je lichaam. En als je wilt weten hoe zo’n bootcamp training eruit ziet. Lees dan maar snel verder.

    Een bootcamp begin je met een warming-up

    Uiteraard moet je voordat je aan zo’n stevige training begint goed opwarmen. Je moet je spieren opwarmen en losmaken, als voorbereiding op de training die komt. Een warming-up bestaat in de meeste gevallen uit cardio, in combinatie met rekken en mobiliteitsoefeningen. Zo’n warming-up is super belangrijk om blessures te voorkomen. Je wilt natuurlijk volgende week ook weer kunnen trainen. Zorg dus dat je spieren goed warm zijn en los aanvoelen voordat je begint met de training.

    Geen bootcamp zonder cardio

    Vrijwel alle bootcamps maken gebruik van cardio als onderdeel van de oefeningen. Cardio is goed voor je uithoudingsvermogen en om de hartslag te verhogen. Vaak gaat het om intervaltrainingen. Dit is leuk, intensief en afwisselend. Wat je vaak gaat doen is hardlopen, sprinten, jumping jacks, burpees, touwspringen en allerlei andere oefeningen om je hartslag een boost te geven.

    Spieren kweken met krachttraining

    Als je echt goed warm bent en je hartslag hoog is, zijn de krachtoefeningen aan de beurt. Het kan gaan om oefeningen met lichaamsgewicht, maar er kunnen ook gewichten gebruikt worden. Dit kan verschillen per bootcamp. Denk aan squats, lunges, push-ups, bicep curls, shoulder press, chest press. Dit kan met dumbbells, kettlebells of weerstandsbanden.

    Functionele training

    Bij een bootcamp kom je ook vaak functionele training tegen zoals duwen, trekken, tillen en slepen. Dit kan gebeuren met touwen of gewichten. Je hebt misschien weleens trainingen gezien met oude tractorbanden voor het kweken van functionele kracht. Je kan ook denken aan box-jumps, pull-ups, kettlebell swings. Dit soort oefeningen zijn heel waardevol, omdat je dit soort bewegingen dagelijks tegenkomt. Er gaat waarschijnlijk geen dag voorbij dat je iets moet tillen of met boodschappentassen moet slepen. Misschien ga je dan niet met een tractorband door de supermarkt, maar het helpt wel om functionele spieren te kweken.

    Teamwork makes the dream work

    Omdat je in bootcamps vaak met groepen traint, worden de oefeningen vaak ook met z’n tweeën gedaan. Bootcamp spelvormen zijn natuurlijk veel leuker met een partner. Soms ga je samen bepaalde oefeningen uitvoeren in een estafette achtige setting, waar je partner zo snel mogelijk een oefening moet afwerken voordat jij kan beginnen. Maar het kan ook gaan om een bepaald circuit waar je als team doorheen moet komen.

    Afsluiten met buikspieren en afkoelen

    Buikspieren worden vrijwel nooit overgeslagen in een bootcamp. Een sterke core zorgt voor een goede stabiliteit en balans. Daarnaast is een strak wasbordje natuurlijk een droom van velen. Buikspieren zijn er in vele soorten en maten: van crunches tot leg raises tot planken. Na een intensieve training is het belangrijk om even af te koelen en te stretchen.

    Kies de perfecte trainer

    De bootcamp training is natuurlijk volledig afhankelijk van de trainer. De ene trainer besteedt meer aandacht aan cardio dan de ander. Het is belangrijk om te kiezen voor een trainer die bij je past. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en daarom ziet de perfecte trainer er voor iedereen anders uit. Bij Fittery kun je een trainer kiezen uit een breed aanbod, waar vast en zeker een trainer bij zit die perfect is voor jou. Als je begint met een trainer is het een stuk makkelijker om door te zetten. Met een trainer van Fittery is het een stuk makkelijker om die zware training door te komen. Zet alvast de eerste stap en boek je bootcamp les gemakkelijk online bij Fittery.

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    Bootcamp Light Westerpark
    Dichtbij Klönneplein 10, 1014 DD Amsterdam, Netherlands
    Miou Notermans Zelfstandige trainer
    16 plekken vrij
    Outside Bootcamp
    Prins Bernhardlaan 2
    Samuel van Gelder Limitless Fit
    10 plekken vrij
    HIIT Bootcamp
    Strandzuid, Europaplein, Amsterdam
    Tommy Owens Zelfstandige trainer
    10 plekken vrij
    Yin Yoga
    YogaZenter, Derde Oosterparkstraat, Amsterdam
    Billie Herzer YogaZenter
    Nog 1 plek
    Boks HIIT training.
    Kastanjeplein 60, 1092 LA Amsterdam, Nederland
    Adilson dos Santos Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij