30 oktober 2023

    Wat is padel en hoe werkt het?

    Padel is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en iedereen heeft het erover. De padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond. En waarschijnlijk ken je al genoeg mensen die bijna dagelijks op padelbaan te vinden zijn. Als je dit de afgelopen tijd op afstand hebt bekeken en je nu nog steeds afvraagt: ‘wat is padel?', dan ben je hier op de juiste plek. In deze blog lees je alles over deze populaire sport en kun je zelf bepalen of jij binnenkort ook (meer) op die padelbaan gaat staan

    Padel: het nieuwe tennis?

    Als je nog nooit op de padelbaan hebt gestaan denk je misschien dat padel een of andere vorm van tennis is. En hoewel er wel wat overeenkomsten zijn, is het toch een compleet andere sport. Padel is net als tennis een racketsport, maar er zit wel een groot verschil in het type racket. Een padelracket is een stuk kleiner dan een tennisracket. De baan is ook een stuk kleiner en padelbanen zijn omsingeld met wanden. In principe speel je padel met 2 tegen 2 (dus vier personen in totaal), maar ook zijn er in Nederland een aantal locaties waar je met twee personen kunt spelen (één tegen één), aangezien je dan op een kleinere baan speelt Prima alternatief om met z’n tweeën te trainen om beter te worden in padel. De puntentelling komt overeen met tennis.
    Het gaat van 15 naar 30 naar 40 en vervolgens ‘game’. Op een stand van 40-40 (deuce), moet je als twee opeenvolgende punten scoren om de game te winnen. Bij de wereldtoppers (en enkele hoge toernooien in Nederland) spelen zij een winnend punt op 40-40. Hierbij mag de ontvangende partij bepalen op welke kant de serveerders moeten serveren. Je wint een set als je 6 games hebt gewonnen. Hierbij moet je twee games verschil winnen (maximaal 7-5). Op 6-6 in games speel je een beslissende game, oftewel een tie-break tot de 7 punten, wederom met 2 punten verschil. Je moet twee sets winnen om de wedstrijd te winnen.

    De spelregels van padel

    Om een goed beeld te krijgen van wat padel is, is het ook belangrijk om de spelregels te kennen. Het meest uitdagende aan een nieuwe sport, is altijd het leren van de spelregels. Voor veel mensen is het opslaan van onbekende spelregels een soort hersentraining. Gelukkig is padel niet heel erg complex en kun je altijd die ene vriend inschakelen die al wat ervaring heeft om je te helpen. Laten we starten bij het begin. Bij padel serveer je de bal onderhands, dit is verplicht. De bal moet dan diagonaal over het veld gespeeld worden en in het servicevak terechtkomen. Als je eenmaal op het veld staat, wijst dit zich vanzelf. De bal mag één keer stuiteren in het speelveld van de tegenstander voordat hij teruggespeeld moet worden. Na het stuiteren in het veld, mag de bal ook tegen de omringende wanden komen, vervolgens speel je hem weer naar de overkant. De bal mag nóóit direct tegen de zij- of achterwand komen, maar zal altijd eerst moeten stuiteren of je tegenstanders slaan hem direct uit de lucht terug.

    De uitdagingen van padel

    Padel is geen bijzonder lastige sport en het is ook heel leuk om als hobby op te pakken met een groep vrienden. Stap gewoon de baan op en kijk hoever je komt. En misschien word je wel helemaal verliefd op de sport en ga je gelijk je eerste lessen boeken. De uitdaging zit met name in het gevoel krijgen voor de sport. Met hoeveel kracht moet je de bal slaan? Hoe maak je effectief gebruik van de wanden? Uiteindelijk komt het allemaal neer op oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dit kun je zelf doen, maar soms is het ook wel fijn om er een professional bij te hebben. Je kan altijd eens een training boeken om de fijne kneepjes te leren. Het is natuurlijk altijd fijn om een goede basis te hebben als je start met een nieuwe sport. Zoals je wellicht zelf al hebt ervaren bij andere sporten of hobby’s: het is veel moeilijker om iets af te leren dan het is om iets aan te leren. Maar het belangrijkste boven alles: enjoy the game.

    Padel leren met de hulp van een pro?

    Je kan altijd eens training boeken om de fijne kneepjes te leren. En dit kun je heel makkelijk doen bij Fittery. Bij ons vind je een uitgebreid aanbod van trainers in allerlei sporten, zoals padel. Het is natuurlijk altijd fijn om een goede basis te hebben als je start met een nieuwe sport. Zoals je wellicht zelf al hebt ervaren bij andere sporten of hobby’s: het is veel moeilijker om iets af te leren, dan het is om iets aan te leren. En ben jij al een echte padel pro? Misschien moet jij dan die nieuwe padelcoach worden! Je kan je diensten makkelijk aanbieden via het platform van Fittery!

    Sport vandaag nog!

    Boek een les

    HIIT Bootcamp
    Kinderbadje, Vondelpark, Amsterdam
    Tommy Owens Zelfstandige trainer
    10 plekken vrij
    Kickboks Zaktraining
    Marcantilaan 497, Amsterdam, Nederland
    Mourad Tijarti Zelfstandige trainer
    6 plekken vrij
    Bootcamp
    's-Gravesandestraat 55, 1092 AA Amsterdam
    Giovanni Meynaar Fitmundo
    7 plekken vrij
    Outside Bootcamp
    Prins Bernhardlaan 2
    Samuel van Gelder Limitless Fit
    10 plekken vrij
    BBB
    Reinaert de Vosstraat 33
    Ewout Steenhoff Zelfstandige trainer
    De laatste 3 plekken